voeten-van-de-hinde

Het geheim van de voeten van de hinde

Geschreven door Jan Mol in

Leestijd: 5 minuten

Hij maakt mijn voeten als die der hinden,
Hij doet mij treden op mijn hoogten (Habakuk 3:19; 2 Samuel 22:34; Psalmen 18:34).

Zoals de voeten van de hinden zijn tot de bergen, zo is het denken, of de gezindheid, van de mens tot de hoogten van het leven; En zoals de achtervoeten van de hinde zijn tot de voorvoeten, zo is het on(der)bewuste* tot het bewuste* gedachteleven, of de gezindheid, van de mens.

Zoals het schepsel (lees: de hinde) die de meest perfecte onderlinge verhouding (coördinatie) heeft tussen zijn voor- en achtervoeten de zekerheid heeft om de top van de berg in veiligheid te bereiken; Zo zal de persoon die de meest perfecte onderlinge verhouding (coördinatie) heeft tussen zijn on(der)bewuste denken en zijn bewuste denken de zekerheid hebben om tot de hoogte van het leven in Christus op te klimmen.

Jan Mol.

De oorsprong van het geheim van de voeten van de hinde

Een zeer behulpzame geestelijke realiteit ligt achter dit Bijbelvers dat in totaal drie keer voorkomt in het Oude Testament (Habakuk 3:19; 2 Samuel 22:34; Psalmen 18:34). “De Heer… maakt mijn voeten als die der hinden en (Hij) doet mij treden op mijn hoogten.” Veel mensen vragen zich terecht af: “Wat betekent dit?”.

Dr. Glenn Clark reed eens per trein en ontmoette een oudere man die zichzelf de heer Fieberger van Akron noemde. Zij kwamen in gesprek met elkaar en, op een gegeven moment, vertelde Fieberger aan Clark over een ongewoon incident dat hem was overkomen. Het was nog maar een paar jaar geleden dat Fieberger een zenuwinzinking had gehad en naar Isle Royale – op Lake Superior – was vertrokken voor een periode van rust en herstel. Daar, op een avond in een roeiboot, was hij in slaap gevallen en ver weggedreven van de kant.

Paniek, toen gebed

Toen hij wakker werd raakte hij in paniek omdat het land uit zicht was verdwenen en hij de richting kwijt was. Plotselinge rukwinden zijn notoir verraderlijk op Lake Superior. Grote paniek kwam over hem, toen volgde een gebed en daarna de verbazingwekkende gedachte: Waarom zou God een man redden, die tot enig doel in het leven zakelijk succes en de accumulatie van geld heeft?

Na dit besef, op dat moment, beloofde de radeloze Fieberger aan God dat, als Hij zijn leven zou sparen, hij zijn doel in het leven zou veranderen.

Hij werd zich na deze belofte bewust van een heldere ster aan de hemel, die hij niet eerder had gezien. Hij zag het als een teken van God en roeide uren lang terwijl hij de ster op de achtersteven van zijn boot hield. Uiteindelijk leidde die ster hem terug naar de aanlegsteiger van Isle Royale.

LEES OOK
De kracht van gebed, een opzienbarend getuigenis

Maar het beste deel van het verhaal volgde pas later. Deze oudere man, Fieberger, vertelde aan Dr. Clark hoe hij was teruggekeerd naar hetzelfde bedrijf waar hij op dat moment nog werkzaam was, maar… alles was ineens anders! Het was, zei hij: “alsof ik een nieuwe wereld was binnengestapt of met een lift naar een heel ander niveau van het leven was gebracht”. Het voornaamste doel van zijn leven was nu om ook anderen te helpen deze nieuwe dimensie van het leven te vinden.

Toen Fieberger opstond om de trein te verlaten vroeg Clark hem aandachtig: “Maar hoe kwam u op dat hogere niveau?”. Een enkel Bijbelvers gaf me dit geheim, glimlachte de oudere man. “Plant het in je hart”, zei hij tegen Clark en op een dag zal het ook voor jou vrucht dragen: “Hij maakt mijn voeten als die der hinden, Hij doet mij treden op mijn hoogten”.

Hoewel Dr. Clark geïntrigeerd was door het verhaal en nadacht over het vers uit de Schrift, begreep hij nog steeds niet wat ‘de voeten van de hinde’ betekende. Tot hij, jaren later, een aantal weken op een ranch (boerderij, veehouderij) in Wyoming doorbracht. Daar kreeg hij, voor privégebruik, het snelste paard van de ranch mee. Hij werd gewaarschuwd dat dit paard alleen op de ranch kon gebruiken en niet (meer) om de hoogten (van de bergen) te beklimmen. Het dier had namelijk een aantal jaren in een stad doorgebracht en was de kunst verloren om met zijn achterste poten precies zijn voorpoten te volgen. Op die hoge plateaus in de bergen zou een kleine misstap van enkele centimeters een zekere dood betekenen.

Een vaste overtuiging

Die opmerking maakte direct een klik in het hoofd van Dr. Clark en, heel voorzichtig, vroeg hij bevestiging bij de rangers. “Ja”, zeiden ze tegen hem, “paarden die gewend zijn aan de hoogten, berggeiten en antilopen kennen het geheim van perfecte coördinatie”. Maar, van alle dieren heeft het vrouwelijke edelhert – ook wel bekend als de hinde – de meest zekere coördinatie tussen de voor- en achterpoten.

Die dag reed hij over de ranch en de volgende woorden kwamen tot hem: “Hij maakte mijn voeten als de voeten van de hinden en zette mij op mijn hoge plaatsen”. Ineens begreep hij de bedoeling van het vers…

LEES OOK
Bekering en Geloof

Zoals de voeten van het vrouwelijke hert (de hinde) tot de bergen staan, zo staat het denken van de mens tot de hoogten van het leven. En, zoals de achterpoten van de hinde staan tot de voorpoten, zo staat het onderbewuste denken van de mens tot zijn bewuste denken. Met haar perfecte coördinatie is zij zeker om de hoogten van de bergen in veiligheid te bereiken. Evenzo zullen mannen en vrouwen die een perfecte coördinatie hebben tussen hun bewuste en hun onderbewuste denken zeker zijn om de hoogten van het leven te bereiken.

Maar het vers zegt dat Hij mijn voeten maakt als de voeten van de hinde. Het is dus niet iets dat wij voor onszelf kunnen bewerkstelligen. God alleen kan alle duistere en verborgen dingen naar boven brengen. Onze innerlijke pijnen herstellen en ons maken tot de integrale persoon die wij behoren te zijn (één naar geest, ziel en lichaam) door het herstellende werk van Jezus Christus. Dr. Clark begon zijn leven opnieuw te bezien, rekening houdend met de vraag: Waar in mijn leven volgden mijn on(der)bewuste en bewuste denken elkaar? Hoeveel dingen heb ik werkelijk gedaan met heel mijn hart en met heel mijn ziel? Zonder daarbij ook maar iets terug te houden? Jammer genoeg erg weinig concludeerde hij. Maar, toen zag hij in dat zijn enige werkelijke successen in het leven kwamen als gevolg van een totale inspanning (gerichtheid). Dit alles was wat die oude heer Fieberger had bedoeld tijdens hun rit in de trein!

Dit inzicht bracht grote dingen!

De toepassing van dit principe bracht later grote verandering in het leven van Dr. Glenn Clark. Tot die tijd was hij slechts een obscure professor Engels geweest aan het kleine Macalester College in Minnesota. Maar, nadat dit inzicht over de voeten van de hinde werkelijk tot hem door was gedrongen en hij de realiteit begreep schreef hij een artikel voor een nationaal tijdschrift. Er kwam een enorme respons op waarna vele boeken van zijn hand volgden. Deze onbekende professor werd een nationale bekendheid.

Een publicatie van Catherine Marshall in de Madera Tribune op 6 april 1965 over Dr. Glenn Clark vertaald door Marc.

* Het onderbewustzijn is het gedeelte dat zich, als het ware, tussen het bewuste en het onbewuste bevindt. Lees over het onderscheid tussen het bewuste en het on(der)bewuste

Deel dit artikel: